Džeimss Patersons "Zoo"

Šī grāmata vispirms piesaistīja ar acij tīkamo vāka noformējumu un neparasto asa sižeta trillera pieteikumu - ierasto noziedznieku, spiegu, slepenu ordeņu un tamlīdzīgu personāžu vietā šeit galvenie briesmu cēlāji ir... dzīvnieki! Dzīvnieku karš pret cilvēci - lai arī varbūt mazliet panaivs, tomēr, jāatzīst, oriģināls un intriģējošs vadmotīvs.

Līdzīgi arī pats romāns iesākas un vismaz pirmās simts lappuses turpinās tādā kā panaivā noskaņā, tomēr notikumu kamols ritinās raiti un garlaicīgi nav ne brīdi, bez tam lasītājs tiek aplaimots arī ar gana krāšņām vizuālajām ainavām. Romāna otrā puse liek uztvert sevi vēl nopietnāk - bestselleru vecmeistars Patersons te beidzot šķiet "iesildījies", tēlainie salīdzinājumi kļūst arvien veiksmīgāki, valoda - interesantāka, un dzīvnieku trakumam tiek rasts arī interesants teorētiskais pamatojums (iespējams, biologi gan varbūt sāktu rīstīties par šādu "teoriju", bet, par laimi, es neesmu biologs).

Ļoti veiksmīgi izdevušās arī romāna beigas - Patersonam pietiek dūšas atteikties no šablonizētajiem dramaturģiskajiem atrisinājumiem un mazliet pārsteigt. Jāsaka, galu galā romāns liek aizdomāties ne tik daudz par dzīvnieku, bet tieši cilvēku dabu.

Daudz pārdomu gan te nemeklējiet - "Zoo" ir un paliek viegli izklaidējoša lasāmviela, un kā tāda ir izdevusies ļoti labi. Grāmatu bija patīkami vērt vaļā ik reizi, jo tās "lipīguma koeficients" irgana augsts un kopējā atmosfēra - relaksējoša (par spīti daudzajām ainām, kas iederētos šausmu filmā).

Žanrs: Trilleris
Izdots: 2014, apgāds Zvaigzne ABC

VĒRTĒJUMS:
  
Share on Google Plus

Literino - portāls par jaunumiem un atklājumiem kino, literatūras, mūzikas un teātra mākslas jomā
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru