Nils Sakss, Jurģis Liepnieks "Nāve - tās nav beigas"

Par politikas sabiedrisko attiecību veterāna Jurģa Liepnieka un rakstnieka Nila Saksa kopīgi radīto romānu "Nāve - tās nav beigas" atsauksmes svārstās visplašākajā amplitūdā - sākot no pamatīgi kritiskām un beidzot ar ekstātiskas sajūsmas pilnām. Kā jau nereti šādos gadījumos, taisnība šķiet esam kaut kur pa vidu.

Pirmkārt, šīs grāmatas sakarā der atcerēties veco labo teicienu: "Neskati vīru no cepures". Tas attiecināms, pirmkārt, uz "kliedzošo", tikai acs piesaistīšanas nolūkā veidoto grāmatas vāka noformējumu, kurš, godīgi sakot, ilgu laiku atturēja vispār ķerties klāt lasīšanai.

"Nāve - tās nav beigas" tomēr izrādās krietni cilvēcīgāks, nekā gaidīts. Protams, tajā netrūkst raupju seksa ainu, kuru ir pat krietni vairāk nekā trillera žanram piederīgās vardarbības, tāpat laiku pa laikam darbā it kā nejauši ielavās arī pārspriedumi par Latvijas politikas procesiem un pat pavisam konkrētiem, īstajā vārdā un uzvārdā nosauktiem cilvēkiem. Sasaisti ar reāliem notikumiem allaž uzskatu par grāmatas pievienoto vērtību - arī šajā gadījumā, jo tas sniedz lasītājam iespēju paplašināt izpratni (vai iepazīties ar alternatīvu redzējumu) par Latvijas politekonomisko vidi. Analītisko politvides "aizkulišu" vērojumu grāmatā pat varēja būt vairāk, droši vien Liepniekam būtu vēl daudz interesanta, ko pastāstīt. Savukārt bez dažu personu privātās dzīves detaļu pieminēšanas varēja arī iztikt.

Romāna cilvēcīgums slēpjas diezgan detalizētajā varoņu psiholoģiskajā portretējumā. Te ir gan izbijusi slavena psihoterapeite, kura nemitīgi lieto nervu trankvilizatorus un cīnās ar kompleksiem par caurkritušo karjeru, gan kriminālpolicijas priekšnieks, kurš slepkavību izmeklēšanas pauzēs meklē gadījuma seksuālos sakarus (vai otrādi) un ik pa brīdim gremdējas atmiņās par Afganistānas karā piedzīvoto, gan citi interesanti, spilgti tēli. Grāmatā netrūkst arī pārdomu par dzīvi, skarot eksistenciālus jautājumus par dzīvību, nāvi, dvēseles un Dieva esamību vai neesamību. Šo atziņu "dziļums", protams, ir pilnīgi subjektīvi vērtējams - atkarīgs no tā, cik pamatīgi pats lasītājs domājis par šiem jautājumiem.

Spriedzes dinamika grāmatā izstrādāta veiksmīgi, romāns prot noturēt interesi no sākuma līdz beigām bez īpašiem kritumiem, lai gan personīgi man arī nebija gluži tā, kā daudziem Twitter atsauksmju autoriem, kuri neesot varējuši nolikt grāmatu malā ne uz mirkli. Katrā ziņā Latvijas daiļliteratūrā moderns spriedzes romāns, no kura nebirtu naftalīns, ir gandrīz tikpat liels retums kā ziemeļblāzma Centrālāfrikā. "Nāve - tās nav beigas" ir gana baudāma lasāmviela, un, ja abiem autoriem izdosies pieslīpēt dažas ne tik veiksmīgas vietas (piemēram, nav nepieciešamības kādu suģestējošu izdomas elementu notrulināt, atkārtojot to neskaitāmas reizes (par bērna "tumšajām, dziļajām acīm")), tad nākamais kopdarbs, ja tāds būs, varētu pretendēt jau uz vēl augstāku plauktiņu.

Izdošanas gads: 2014
Apgāds: Zanes grāmatas
Žanrs: Trilleris, detektīvs

VĒRTĒJUMS:
  
Share on Google Plus

Literino - portāls par jaunumiem un atklājumiem kino, literatūras, mūzikas un teātra mākslas jomā
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru