"Jupiteras Ceļš"

Beidzot Vačovski ir uztaisījuši filmu, kas neapgrūtina skatītāju ar domāšanu. Protams, varētu to pateikt arī krietni skarbākiem vārdiem.

Gan "Matrix" triloģija, gan "Mākoņu atlants" ir vieni no izcilākajiem kino šedevriem vēsturē, "V for Vendetta" arī tālu neatpaliekot. Taču pēdējais uznāciens ar "Mākoņu atlantu" Vačovskiem izrādījās komerciāla izgāšanās, spējot nopelnīt tikai mazliet vairāk par filmas budžetu, turklāt arī kritiķu viedokļi par filmu bija ļoti polarizēti, dažiem apgalvojot, ka filmai traucējot tās didaktiskie filozofiskie centieni (daļēji var piekrist, ar Solžeņicina citātu nemitīgo atkārtošanu varbūt arī bija mazliet pārspīlēts). "Jupiteras ceļš" ir Vačovsku atriebība jeb aizvainojuma auglis - sak, ja gribat tikai trulu sci-fi trilleri, tad arī saņemiet! Citādi grūti izskaidrot šādu viņu talanta izniekošanu.

Ja arī "Jupiteras ceļā" kāds ar ne īpaši augstām prasībām apveltīts spēj saskatīt pāris "domas rosinošus" mēģinājumus, tad tie paši ir tikai vājš pašu Vačovsku iepriekšējo darbu ideju atgremojums. Piemēram, tas, kas "Matrix" vairāk bija simboliski uztverama regālija - mākslīgā intelekta vadītas mašīnas, kuras audzē cilvēkus, lai pārvērstu tos par sev nepieciešamas enerģijas avotu - šeit "uzsildīts" veidolā par citplanētiešiem, kas cilvēkus pārvērš šūnas atjaunojošā eliksīrā, turklāt nepildot vairs nekāda dziļāka "ceļa rādītāja" funkciju, kas aicinātu skatīties aiz acīm redzamā. Pusaudžu vecumam varbūt arī tas der, taču Vačovsku iepriekšējie darbi bija ar krietni augstākām ambīcijām un krietni domātspējīgākai publikai mērķēti. 

Lai arī saturiski tukšs, vizuāli un audiāli "Jupiteras ceļš" ir pietiekami krāšņs, turklāt gana labdabīgs kino piedzīvojums (nav pārāk asiņainu skatu, neviens labais varonis bojā neiet, ik pa laikam iezogas neliels humors). Jāsaka, filmas treileris un sinopse ir pietiekami godīgi - tie jau uzreiz rada iespaidu, ka "šis nebūs nekāds prāta mežģis". Aizmirstot, ka filmu veidojuši Vačovski un nelolojot liekas ekspektācijas, to var skatīties kā tīri pieņemamu piektdienas vakara izklaidi. Aliņš arī lieti noderēs.

Žanrs: Zinātniskā fantastika, trilleris
Iznākšanas gads: 2015
Share on Google Plus

Literino - portāls par jaunumiem un atklājumiem kino, literatūras, mūzikas un teātra mākslas jomā
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru