"Teorija par visu"

Lai gan filmas nosaukums varētu liecināt par tās koncentrēšanos uz izcilā fiziķa Stīvena Houkinga zinātniskajām atziņām, "Teorija par visu" pamatā ir stāsts par Houkinga personīgo dzīvi un attiecībām, kurā kosmoloģijai atvēlēta tikai fona loma.

No vienas puses, man filmā pietrūka tieši spēcīgākas sasaistes starp Houkinga dzīves pieredzi un viņa domāšanu, atklājumiem. "Teorija par visu" šur un tur iemet atsevišķas atziņas, kas aizskar mūžīgos jautājumus, taču nespēj (un pat nemaz nemēģina) sakomponēt tos vienotā simfonijā, paralēlēs ar paša zinātnieka dzīvi - jāsaka, šādas ambīcijas no filmas es uzdrīkstējos sagaidīt, tāpēc to neesamība lika mazliet vilties. No otras puses, varbūt, ka tā arī ir godīgāk. Katrā ziņā, ja filmas autori būtu mēģinājuši panest to, ko nespētu pacelt, rezultāts būtu samocīts un neveiksmīgs. Galu galā, atturēšanās no jebkādiem centieniem būvēt savu "teoriju par visu" varbūt arī ir vispatiesākā attieksme pret realitāti - filma neuzkrītoši apliecina, ka līdz galam izprast Lielās Likumsakarības nav pa spēkam pat cilvēces ģeniālākajiem prātiem. Kā ilustrācija tam kalpo kaut vai savstarpēji pretrunīgie, filmā izskanošie Alberta Einšteina un Stīvena Houkinga citāti - kamēr Einšteins uzskatīja, ka "Dievs kauliņus nespēlē", Houkings, pārsvarā gan būdams ateists, apgalvojis, ka "Dievs ne tikai spēlē kauliņus, bet arī ir izmētājis tos vietās, kur mēs nespējam tos atrast". Tiesa, pats Houkings gan negrasās šādai bezcerībai pakļauties - gluži tāpat, kā nepadevās savai slimībai, viņš joprojām turpinot arī neatlaidīgi meklēt Universālo teoriju un izstrādāt matemātisku vienādojumu, kas izskaidrotu visus Visumā notiekošos procesus...

Tātad filozofiem un zinātnes adeptiem šī filma pārāk daudz barības nedos, toties ir sanākusi aizkustinoša biogrāfiska, romantiska drāma, kas bez liekas moralizēšanas, ar pietāti un maksimālu neitralitāti (ņemot vērā, ka filma veidota pēc Houkinga pirmās sievas Džeinas Vaildas Houkingas memuāriem) aplūko slavenā zinātnieka laulības dzīvi un attiecību peripetijas, liekot aizdomāties par to, cik stipra spēj būt mīlestība starp diviem cilvēkiem, ja tā nonāk tik grūtu pārbaudījumu priekšā, kāda ir Houkinga slimība. Šajā ziņā "Teorija par visu" nav nedz skaista pasaciņa, nedz arī depresīva drāma. Tā izkāpj no "mājsaimnieču melodrāmas" rāmjiem tieši ar savu reālismu un pretrunīgumu. Attiecību stāsts šeit neiekļaujas kādos stereotipiskos scenārijos. Motīvi, kas virza Stīvena un Džeinas attiecības - no vienas puses, mīlestība, no otras, ikdienas praktisko grūtību (un arī uzskatu atšķirību - kamēr Houkings sliecas noliegt Dieva esamību, Džeina ir pārliecināta kristiete) radītā nomāktība, atklājas kā savstarpēji kontrastējoši un gandrīz nesavienojami elementi... Gluži kā Vispārīgās relativitātes un Kvantu teorijas.

Iznākšanas gads: 2014
Žanrs: Drāma, romantika, biogrāfija
Share on Google Plus

Literino - portāls par jaunumiem un atklājumiem kino, literatūras, mūzikas un teātra mākslas jomā
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru