Deine Lakaien

Latviešu Biedrības nama smagnējā, apzeltītā zāle kādā 2005. gada decembra vakarā kļuva par liecinieci vissaviļņojošākajām un visneparastākajām emocijām, kas, šķiet, no zemapziņas dziļākajiem slāņiem izlauzās uz āru vismaz pusē koncerta apmeklētāju. Sacīt — izsmalcinātas gotiskās noskaņas vai teicama muzikālā profesionalitāte — nozīmētu mētāties ar tukšām, neko nepasakošām frāzēm, un vispār par šādiem koncertiem rakstīt recenzijas ir grēka darbs, jo pat vistalantīgākais poēts piedzīvotās izjūtas nespētu atstāstīt vārdos tā, lai tās nenoplicinātu.

Jau pirms grupas kāpšanas uz skatuves koncerta organizatori bija parūpējušies par veiksmīgu muzikāli vizuālu ievadu, demonstrējot ar projektoru «Joy Division», «Dead Can Dance», «Kraftwerk» kompozīciju videoklipus. Pēc neilgas starppauzes brīnums kļuva par īstenību — viena no visu laiku savdabīgākajām un emocionāli iespaidojošākajām darkwave, gothic, synth pop grupām sāka savu uzstāšanos Latvijā. Vasarā, kad internetā meklēju informāciju par «Deine Lakaien» koncertiem, plānojot, iespējams, kādu no tiem apmeklēt ārzemēs, ne prātā nenāca, ka pēc pāris mēnešiem grupu varēs redzēt un dzirdēt tepat uz vietas.

Pirmais, kas paralizē jebkādas analītiski kritiskās spriestspējas, ir vien paša «Deine Lakaien» solista Aleksandra Veljanova parādīšanās — viņa ekscentriskā frizūra, dziļais un caururbjošais, bet vienlaikus arī kaut kur citās dimensijās klejojošais acu skatiens rada īpatnējas, ārkārtīgi spēcīgas harismas oreolu. Ne mazāk suģestējošs ir Veljanova vokāls, kurš šķiet skanam no tūkstošgadīga ozola ar izdobtu vidu.

«Dead and frozen my heart, Over and done» — pēc ievadkompozīcijas koncerts turpinās ar jaunākā albuma pirmo dziesmu, kas tika izmantota arī koncerta TV reklāmrullīšos. Arī turpinājumā grupa pārmaiņus spēlē gan dziesmas no «April Skies», gan senākus gabalus, kuri zālē tiek novērtēti mazliet atsaucīgāk, tomēr arī jaunie nepaliek bez atzinības — aplausi un ovācijas ik pēc katras dziesmas nerimstas vismaz minūti. Pirmo emocionālo katarsi koncertā sasniedzu tieši «April Skies» dziesmas «Through The Hall» laikā, kur lieliskajai mūzikai un Veljanova tēlam savu artavu vēl pieliek čellista un ģitārista spokaini vājprātīgās kustības.

Kopumā koncerts izdevās tik labi, cik vien iespējams — sajūsmā bija gan publika, kas «Deine Lakaien» atsauca uz skatuves divkārt, gan pati grupa, pēc noslēdzošās kompozīcijas «Love Me To The End» Veljanovam apsolot Rīgā noteikti atgriezties.

 Koncerta norises vieta: Rīga, 2005. g. decembris
Share on Google Plus

Literino - portāls par jaunumiem un atklājumiem kino, literatūras, mūzikas un teātra mākslas jomā
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru